QROlle-classic QRP/egenbygge-projekt 

Denna sida dokumenterar den första generationens QROlle-riggar som publicerades för radioamatörerna i Norden under 2004-2006. Upd. 8 Mars 2011
.
© 2004-11 Tilman D. Thulesius SM0JZT

20 och 80 meter SSB/Digimodes med 10 watt uteffekt. Konstruktion enligt Olle Holmstrand SM6DJH

QROlle-bygge innebär inte bara att man får tillfälle att bygga sig en egen rigg. Man får även tillfälle att lära sig hur den fungerar och att jobba med ytmonterade komponenter. En bra lupp är att rekommendera så att man se hur fint det blir. Behöver du tips om hur man jobbar med ytmonterat så ta en titt härMer än 170 byggsatser har nu levererats till byggare i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Läsare av konstruktionsbeskrivningen kan genom denna byggsats lätt bygga sig en egen QROlle.rigg. 

QROlle Classic har slutat levereras i byggsats. En ny version (QROlle II) Finns nu att köpa.QZ7P Per har byggt denna QROlle. Här är den dessutom byggd så att man kan köra CW med den.
Den ser enkel ut. Men egentligen bedrar skenet från den blanka aluminiumpanelen.

Original classic articles from QTC:
The complete documentation for classic (PDF 3Meg)

Revisionsinfo
Swedish
Layoutfiles for classic (pdf):

Only for private non comercial use

Main board - top bottom
Display board - top bottom
Bill of Material (Swedish)  Swedish
Hints from QROlle-builders (Swedish)
QRV QROlle-classic-stations 

Bilder på QROlle (classic)-prototyp här


En djupdykning i tekniken och tillfredsställelsen med en egenbyggd rigg är toppen.


SM0JZT Tilman - här QRV med QROlle från sommarQTH på Gotland 2005. En G5RV antenn är upphissad med en 12 meters teleskopmast. QRolle passar också bra ute i skog och mark. Här har SM0GDB Mats plåtat SM0JZT Tilman i Vilda Västerdalarnas Äppelbo.
 

VILKA ÄR FÄRDIGA MED SINA BYGGEN ?? - Här en lista

QROlle i Vimlet

Titta på bilder och läs om aktiviteter där QROlle synts till - Titta här

  Other pages for QROlle-builders

Here you have supporting material available original and translated descriptions, hints, revisions and loads of very interesting pictures to gain inspiration from. Have fun ! 
QROlle-OH-sivut
- På Finska 

editor. Thomas  OH6NT 
QROlle_Prosjekt - På Norsk  
editor. Vidar  LA7PKA
Why not join the YAHOO-discussionforum for QROlle-builders and supporters . Do it here


Trådmonterade QROlle !!

Aatos i OH-land har byggt sig en QROlle helt från scratch ! Egna kretskort och allt med trådmonterade komponenter. Vi lyfter på hatten och hoppas att vi snart skall få ett QSO med denna fantastiska radiokollega.

Bilder: OH6NT Thomas Andersen

Köra CW med QROlle ??!!
QROlle är optimerad för SSB men med lite modifieringar går det utmärkt att köra CW. Bland annat så behövs det ett eget CW-filter. 5 st kristaller, två reläer och några kondensatorer senare är den saken avklarad. SM6DJH -Olle har i februari-nummer av QTC beskrivit vad som behövs och hur det kopplas in. 
Här har SM0JZT monterat nödvändiga komponenter på ett litet kretskort som med dubbelhäftande tejp monterats mot QROlle:s bakstycke. Uppe till höger i bild syns den lilla strömbrytare som gör att man kan koppla in detta fina filter för bättre mottagning av CW eller för all del digitala moder. Av diagrammet över filtrets karaktär framgår att vi har mycket branta och fina flanker och ett filter som ger en bredd av ca 600 Hz vid 3 db ner.


Montera SMD enligt SM3JBE Hans
Då SM3JBE såg komponenterna till byggsatsen i sin låda blev han betänksam - "hur skall jag få dit dom där små?". Här behövdes det hjälpmedel. Sagt och gjort. Junkboxen konsulterades och fram kom nödvändiga grejor. Leden som får armen att sitta i plåten är en polhemsknut, men kan lika gärna ersättas med ett enkelt litet gångjärn. Innanför den svarta tejpen har bly lindats för att armen skall ha vikt nog att hålla ner komponenten mot kretskortet då det skall till att lödas.  Skruvmejselns spets har filats för att ligga an plant mot underlaget. Plåten kan gärna vara lite bredare för att kretskortet skall ligga stadigt.

Stellan SM6FKB har sammanställt en del experimenterfarenheter. Dokumentet har formaterats av OH6NT till pdf och finns att ladda ner här

Bakgrundbelyst display
Enligt QROlle-byggare Teemu OH6HGN. Många fina bilder är det så att var och en utan större risk kan bygga om sin QROlle. OH6NT Tomas har översatt materialet till Svenska. Ladda hem dokumentet här (pdf) Direkt från Finsk site.